21.3.15

Babka murzynkowa

Pora na drugi słodki przepis na Wielkanoc! Tym razem postanowiłam upiec babkę z kakao i jogurtem. W smaku przypomina ona tradycyjnego murzynka, więc jeśli lubicie to ciasto, będziecie zadowoleni. Babka wychodzi dosyć ciężka, gliniasta i sycąca.  


Babka murzynkowa

Składniki (na formę do babki ok. 2 l):
  • 450 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g kakao
  • 200 g cukru
  • 130 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 
Piekarnik rozgrzać do 160 st.

Mąkę, sodę oczyszczoną i kakao przesiać i odstawić na bok.  Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, jedno po drugim. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem. Całość zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki.

Piec ok. 70 min., do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!


Wielkanocne Smaki - edycja V

English version

Cacao Babka

Ingredients:
  • 450 g flour
  • 2 tsp baking soda
  • 80 g cacao
  • 200 g sugar
  • 130 g butter
  • 3 eggs
  • 250 g plain yogurt

All ingredients should be at room temperature.
 
Preheat the oven to 160 C.

Sift together: flour, baking soda and cacao, set aside. Cream the butter with sugar. Add the eggs one at a time. Alternately ad the flour and yogurt. Mix until just combined. Spoon the batter into a greased and floured babka tin.

Bake for about 70 mins, until a skewer inserted into the babka comes out clean.

Enjoy!




Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger