26.3.15

Babka majonezowa?!

Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce majonezowej, zrobiłam tylko wielkie oczy i pomyślałam: o fuu! Z ciekawości postanowiłam ją jednak zrobić w tym roku i wiecie co? Okazała się zaskakująco smaczna! A pisze to ktoś, kto naprawdę nie znosi majonezu (ma wręcz majonezofobię;)) i toleruje go wyłącznie raz do roku w jajkach faszerowanych przygotowanych przez swoją Babcię. Ta babka wychodzi wilgotna, mięsista, odpowiednio słodka i przede wszystkim - wcale nie czuć w niej majonezu. Jest banalnie łatwa do zrobienia.


Babka majonezowa
(źródło)

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 175 st. (u mnie 160 st. z termoobiegiem).

Wszystkie składniki na babkę umieścić w misie miksera i miksować przez 3 - 5 min. (aby cukier rozpuścił się). Ciasto przelać do natłuszczonej formy (wychodzi bardzo rzadkie).

Piec przez 40 - 50 min., do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!


English version

Mayonnaise Babka

Ingredients:
  • 1/2 cup flour
  • 1/2 cup potato flour
  • 1 cup sugar
  • 4 large eggs
  • 3/4 cup mayonnaise
  • 2 tsp baking powder

Preheat the oven to 175 C.

Put all the ingredients in a mixer bowl and mix for 3 - 5 mins. Pour the mixture into greased babka tin.

Bake for 40 - 50 mins or until a skewer inserted into the babka comes out clean.

Enjoy!


Wielkanocne Smaki - edycja V
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger