22.2.15

Pancakes

Zawsze gdy jestem na wakacjach typu all-inclusive liczę, że na śniadaniach będą smażyć pancakes. Uwielbiam jeść je z dżemem figowym lub plastrem miodu, siedząc na tarasie z widokiem na morze. Ach & och! Ale wróćmy do rzeczywistości... Drugi raz wzięłam udział w blogerskiej akcji wspólnego pieczenia Wypiekanie na śniadanie. Choć tym razem powinna nazywać się raczej Wysmażanie na śniadanie, ponieważ w ten weekend wszyscy smażymy właśnie pankejki. Idealne na leniwe śniadanie, słodki obiad lub poprawiającą humor kolację po ciężkim dniu. Puszyste i bardzo sycące.


Pancakes
(źródło przepisu)

Składniki (na ok. 10 sztuk):
  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam 1 łyżeczkę)
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła

Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajka roztrzepać, a następnie połączyć je z mlekiem i masłem i dodać do mąki. Smażyć na suchej patelni.  Podawać z syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania.

Smacznego!



W akcji Wypiekanie na śniadanie - Pancakes udział wzięli:



English version

Pancakes
(source)

Ingredients (makes about 10):
  • 2 cup flour, sifted
  • 3 tsp baking powder (I added 1 tsp)
  • 3 heaped tbsp sugar
  • pinch of salt
  • 2 eggs
  • 1 1/2 cup milk
  • 75 g melted butter

Mix together: flour, baking powder, sugar and salt. Beat the eggs and combine with milk and butter, add to the flour. Dry fry. Serve with maple syrup, honey etc.

Enjoy!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger