9.1.15

Brownie z pijanymi śliwkami

Brownie to najlepsze ciasto na wszystkie imprezy. Jego zrobienie zajmuje chwilę, nie ma prawa nie wyjść i można je jeść bez talerzyków. Po przepysznym brownie z domowym kajmakiem postanowiłam upiec, specjalnie na przyjęcie moich rodziców, wersję dla dorosłych tego czekoladowego ciasta - ze śliwkami wykąpanymi w whishey. Wyszło klejące i mocno pijane. Wszystkim podobno bardzo smakowało i szybko zniknęło;)


Brownie z pijanymi śliwkami

Składniki (na kwadratową formę 25 x 25 cm):
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao 
  • 175 g masła
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 90 g mąki
  • szczypta soli
  • 300 g suszonych śliwek bez pestek, drobno pokrojonych
  • 1 szklanka whiskey


Śliwki zalać whishey i odstawić na ok. 4 h.

W kąpieli wodnej roztopić: czekoladę, kakao i masło, lekko przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać powoli roztopioną czekoladę, a następnie mąkę i sól. Śliwki odcedzić i dodać do ciasta.

Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20 - 25 min.
Smacznego!


English version

Drunken Prune Brownie

Ingredients (25 cm squere tin):

  • 200 g dark chocolate
  • 2 tbsp cacao
  • 175 g butter
  • 175 g cane sugar
  • 4 eggs
  • 90 g flour
  • pinch of salt
  • 300 g prunes, pitted, finely chopped
  • 1 cup whiskey

Soak prunes in whiskey and set aside for about 4 hours.

Baking temperature: 180 C.

Melt the chocolate, cacao and butter in a bowl set over a saucepan with a simmering water. Remove from the heat.

Whisk the eggs and sugar. Slowly add the chocolate mixture. Add the flour and salt. Strain the prunes and add them to the cake.

Spoon the mixture into the prepared tin.

Bake for 20 - 25 mins.

Enjoy!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger