22.12.14

Świąteczne muffinki Nigelli

Jak Wam idą przygotowania do Wigilii? Choinki ubrane, pierogi ulepione, To właśnie miłość obejrzane?;) Ja upiekłam i ozdobiłam dwa rodzaje pierniczków. Czeka mnie jeszcze prawdziwy maraton wypieków - cztery pierniki i cztery serniki. Po pracowitym dniu w kuchni pozwolę sobie na odrobinę rozpusty i nagrodzę się  muffinkami Nigelli - z gałką muszkatołową, świeżym sokiem klementynkowym i suszoną żurawiną. Ich zrobienie zajmuje na szczęście tylko chwilę. Można je jeść tak po prostu albo rozerwane na pół i posmarowane masłem lub dżemem pomarańczowym - jak radzi Nigella.
 



Świąteczne muffinki Nigelli
(źródło: Jak być domową boginią Nigella Lawson)

Składniki (na 12 sztuk):
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g cukru demarara
  • spora szczypta gałki muszkatołowej (zastąpiłam 1 łyżeczką przyprawy korzennej)
  • 1 klementynka lub mała pomarańcza
  • ok. 50 ml mleka
  • 60 g stopionego masła
  • 150 g suszonej żurawiny 
Do posypania
  • 2 łyżeczki cukru demarara
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Piekarnik rozgrzać do 200 st.

W dużej misce połączyć: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier oraz gałkę muszkatołową. Do dzbanuszka z miarką wycisnąć sok z klementynki lub pomarańczy, a następnie dolać mleka do objętości 150 ml. Sok z mlekiem dodać do stopionego masła i jajka. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać jedynie do połączenia się składników. Na koniec delikatnie dodać żurawinę. 

Ciastem napełnić papilotki i przygotować posypkę. W miseczce wymieszać cukier demerara z cynamonem i posypać muffinki.
 
Piec przez 20 min.

Smacznego!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger