24.11.14

Szarlotka z chrupiącą skorupką

Dokładnie za miesiąc będziemy siedzieć przy wigilijnym stole - tak, tak to już! Pora zatem powoli zacząć żegnać się z jesienią i jej darami. Szarlotką z szarą renetą będzie do tego idealna. Najbardziej lubię szarlotki, które mają cieniutki spód, słodką warstwę jabłek i dużą ilość maślanej kruszonki. Ta właśnie taka jest. Wierzch dodatkowo posypałam cukrem, dzięki czemu powstała chrupiąca skorupka. Najlepiej smakuje w dniu upieczenia.



Szarlotka z chrupiącą skorupką

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Ciasto
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 małe lub 2 duże żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto
  • 1 1/2 kg szarej renety
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka


Piekarnik rozgrzać do 190 st. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (można użyć blendera lub miksera) i odłożyć, by odpoczęło.

W tym czasie przygotować jabłka. Do garnka wlać 1/2 szklanki wody. Jabłka obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Gotować do momentu, aż całkowicie zmiękną i rozpadną się. Na koniec dodać cukier i wymieszać. Trochę ostudzić. 

Ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą wylepić dno tortownicy. Wyłożyć na spód jabłka. Pozostałą częścią ciasta posypać dokładnie owoce. Wierzch posypać 1 łyżką cukru.

Piec przez 30 min., aż wierzch zrobi się mocno złoty.

Smacznego!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger