13.11.14

Eksperymentalna babeczka bananowo-jaglana

Ostatnio postanowiłam zmniejszyć ilość produktów pszennych w swojej diecie. Dlatego też eksperymentuję z różnymi mąkami w wypiekach. Po mące gryczanej przyszedł czas na jaglaną. I tak powstała jedna bardzo bananowa babeczka jaglana z serkiem homogenizowanym, która z wyglądu przypomina kotleta mielonego;) Sycącą, bezglutenowa i idealna na drugie śniadanie dla jednej osoby. Choć polubi ją tylko miłośnik kaszy jaglanej i jej specyficznego gorzkawego smaku.


Eksperymentalna babeczka bananowo-jaglana

Składniki (na 1 sztukę):
  • 1 czubata łyżka mąki jaglanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka serka homogenizowanego
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 banana, rozgniecionego widelcem
 
Piekarnik rozgrzać do 190 st.

Wszystkie składniki wymieszać razem. Masę przełożyć do papilotki. Piec przez 25 min.

Smacznego!



English version

One Banana Millet Muffin

Ingredients:
  • 1 heated tbsp millet flour
  • pinch of baking powder
  • pinch of baking soda
  • 1/2 tbsp sugar
  • 1 tbsp cream cheese
  • 1/2 tbsp canola oil
  • 1/2 banana, mashed
Preheat the oven to 190 degrees C.

Mix all ingredients together. Spoon the batter into a muffin paper. Bake for 25 mins.

Enjoy!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger