15.10.14

Sernik Daim z domowym kajmakiem

Zapraszam Was na mój urodzinowy sernik! Żaden tort nie może się z nim równać;)Wyjątkowo kremowy, jedwabisty i delikatny. Z domową masa kajmakową, którą wprost uwielbiaaam. A do tego batoniki Daim, które przyjemnie chrupią między zębami. Bardzo polecam!


 Sernik Daim z domowym kajmakiem

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Spód
  • 250 g ciasteczek owsianych (polecam San Złotokłose)
  • 70 g masła, roztopionego
Masa serowa
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 75 g cukru
  • 4 jajka
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/ 3 puszki masy kajmakowej, przepis tutaj 
  • 3 batoniki Daim, pokrojone na kawałki
Polewa kajmakowa
  • 2/3 puszki masy kajmakowej
  • 3 łyżki mleka
  • 3 batoniki Daim, pokrojone na kawałki


*Dobre rady dotyczące pieczenia sernika:
  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • po upieczeniu: lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2,5 h)
  • ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na noc) do lodówki, aby stężał



Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Przygotować spód ciasta. Ciasteczka pokruszyć wałkiem (lub w malakserze). Połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego zmniejszyć temperaturę do 170 st.

Ser zmiksować z cukrem i wanilią. Dodać mąkę, kajmak i masło. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać pokrojone batoniki Daim.

Masę wlać na podpieczony spód. Piec przez 50 min.
Gdy sernik ostygnie, przygotować polewę. Kajmak zmiksować z mlekiem na gładką masę. Polać wierzch sernika. Ozdobić kawałkami batoników Daim. Schłodzić w lodówce.
 
Smacznego!
 

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger