11.10.14

Imbirki

Lubicie ciasteczka imbirowe? Ja bardzo! Tym razem postanowiłam je trochę odchudzić i zamiast masła użyłam margaryny roślinnej. Szybko doszłam do wniosku, że choć ciasteczka wyszły smaczne (szczególnie maczane w herbacie), to  jednak nic nie zastąpi smaku prawdziwego masła w kruchych wypiekach;)


Imbirki

Składniki (na ok. 2 blachy):
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki (125 g) margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki imbiru
  • 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżki cynamonu

Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto uformować w dysk, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min. 1 h.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, na grubość 3 mm. Wykrawać ciasteczka o różnych kształtach. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 min.

Smacznego!



Cut-Out Ginger Cookies

Ingredients (makes about 2 sheets):
  • 1 1/3 cup flour
  • 125 g margarine
  • 1 egg
  • 1/3 cup icing sugar
  • 2 tbsp ginger
  • 1/2 tbsp gingerbread spice mix
  • 1/2 tbsp cinnamon

Knead fast all the ingredients. Form a dough into a disk, wrap in a plastic wrap and let rest in the refrigerator for at least 1 hour.

Preheat the oven to 180 degrees C.
 
Sprinkle a suitable surface with flour, roll the dough out to a thickness of 3 mm. Cut into shapes. Place the cookies on baking sheets and bake for 10 mins.

Enjoy!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger