14.9.14

Jabłecznik z malinami i cynamonową kruszonką

Maraton jabłkowy trwa. Tak mi posmakowało połączenie antonówek z malinami (wcześniej tutaj), że postanowiłam wykorzystać je jeszcze raz. I pewnie ostatni w tym roku, ponieważ sezon na maliny niestety dobiega już końca. Tym razem upiekłam puszyste ciasto z owocami, migdałami i cynamonową kruszonką. Było równie pyszne, co i brzydkie;) Wszystkim bardzo smakowało. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.


 Jabłecznik z malinami i cynamonową kruszonką
(inspiracja: Bakes & cakes, lato 2014)

Składniki (na tortownicę 18 - 20 cm):
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 60 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 g mąki, przesianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 średniej wielkości jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
  • 30 malin
Kruszonka
  • 45 g zimnego masła
  • 45 g cukru
  • 40 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Piekarnik rozgrzać do 170 st. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło zmiksować z cukrem, do uzyskania puszystej i jasnej masy. Dodać jajka, a następnie migdały i wanilię. Dodać mąkę i sodę oczyszczoną. Na koniec dodać 1/2 jabłek i wszystkie maliny. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć pozostałą część jabłek.

W miseczce rozetrzeć razem między palcami podane składniki na kruszonkę tak, aby połączyły się.  Posypać wierzch ciasta.

Piec przez 50 - 60 min., do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!



English version

Apple & Raspberry Cake with Cinnamon Crumble

Ingredients (18 - 20 cm round cake tin):
  • 120 g butter, softened
  • 120 g sugar
  • 3 eggs
  • 60 g ground almonds
  • 1 tsp vanilla extract
  • 100 g flour, sifted
  • 1 tsp baking soda
  • 2 cooking apples, peeled, cored and cubed
  • 30 raspberries
Crumble
  • 45 g cold butter
  • 45 g sugar
  • 40 g flour
  • 1 tsp cinnamon

Preheat the oven to 170 degrees C. Butter a 18 - 20 cm round cake tin or line with baking paper.

Beat the butter and sugar, until light and fluffy. Then add the eggs, almonds and vanilla. Add the flour and soda. Add 1/2 of apples and all raspberries. Pour the mixture into prepared tin. Arrange rest of the apples on top.

In a small bowl, combine together all crumble ingredients. Sprinkle top of the cake with crumble topping.

Bake for 40 - 50 mins, until a skewer comes clean.

Enjoy!




Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger