18.7.14

Brownie z czerwoną porzeczką i malinami (bez masła)

Kto lubi brownie?;)
Zazwyczaj to cudownie czekoladowe ciasto zawiera dużą ilość masła. Udało mi się jednak znaleźć przepis na bazie oleju roślinnego, dzięki czemu wypiek ma mniej niezdrowego tłuszczu i jest o wiele lżejszy. Taka wersja w niczym wcale nie ustępuje tej z masłem. Brownie jest idealne - wilgotne, mocno czekoladowe, intensywne nie tylko w smaku, ale i aromacie. Kwaskowate maliny i cierpka czerwona porzeczka świetnie równoważą słodycz ciasta.



Brownie z czerwoną porzeczką i malinami (bez masła)
(źródło przepisu)

Składniki (na kwadratową blachę 20 x 20 cm):
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 75 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju roślinnego
  • garść malin
  • ok. 200 g czerwonej porzeczki, umytych i bez gałązek


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka miksować przez 5 min.  z: cukrem, wanilia, olejem i szczyptą soli. Mąkę, proszek i kakao przesiać i wmieszać do mokrych składników. Dodać czekoladę. Masę przelać do formy. Na wierzchu ułożyć owoce.

Piec przez 20 - 25 min., aż wierzch będzie chrupiący a środek jeszcze wilgotny.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Smacznego!



English version

Low-fat Brownie with Redcurrant and Raspberries
(source of recipe)

Ingrediensts (20 cm squere tin):
  • 50 ml (2 fl oz) sunflower oil
  • 250 g (9 oz) dark chocolate
  • 4  eggs
  • 150 g (5 oz) light muscovado sugar
  • 1tsp vanilla extract
  • 75 g (3 oz) plain flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1tbsp cocoa powder
  • about 200 g redcurrant
  • handful fresh raspberries

Melt the chocolate in a heatproof bowl set over a pan of barely simmering water (make sure the base of the bowl doesn't touch the water). Lift bowl off the pan and set aside to cool slightly.

Preheat oven to 180 degrees C. Lightly grease and line a 20 cm (8in) square tin with baking parchment.

Beat eggs, sugar, vanilla, oil and a pinch of salt in a large bowl with a handheld electric whisk until pale and thick - about 5min. Sift over flour, baking and cocoa powders and cooled chocolate, then fold together with a large metal spoon.                        

Scrape mixture into the prepared tin, level and scatter over redcurrant and aspberries

Bake for 20 - 25 min. or until set. Cool completely in tin before cutting into squares.

Enjoy!
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger