27.6.14

Waniliowy sernik z malinami

Ze wszystkich letnich owoców najbardziej lubię maliny (choć kilka lat temu powiedziałabym, że czereśnie). Podobno jedna malina ma tylko jedną kalorię, dlatego odkąd tylko pojawiły się w tym roku, codziennie zajadam się nimi bez wyrzutów sumienia;)  Przyszła jednak pora, żeby te cudowne owoce wykorzystać także do wypieków. Powstał zatem potrójnie waniliowy sernik (waniliowy serek homogenizowany, cukier waniliowy i pasta waniliowa), na spodzie z ciasteczek owsianych, przykryty warstwą soczystych malin. Wyszedł niewyobrażalnie pyszny. Wyjątkowo kremowy, jedwabisty i delikatny. Niezbyt ciężki, ale też nie lekki jak pianka. Upstrzony czarnymi kropeczkami wanilii. Zniknął w niecały jeden dzień.
 


 
Waniliowy sernik z malinami

Składniki (na tortownicę 18 cm):
 
Spód:
  • 170 g ciasteczek owsianych
  • 40 g masła, roztopionego
Masa:
  • 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 100 g cukru waniliowego  
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasionka z 1 laski wanilii)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła 
  • ok. 100 g malin


*Dobre rady dotyczące pieczenia sernika:
  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • po upieczeniu: lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2,5 h)
  • ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na noc) do lodówki, aby stężał

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Przygotować spód ciasta. Ciasteczka pokruszyć wałkiem (lub w malakserze). Połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego zmniejszyć temperaturę do 160 st.
Ser i serek waniliowy zmiksować z cukrem waniliowym i pasta waniliową. Dodać mąkę. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać masło.
Masę wlać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć gęsto maliny.
Piec przez 60 min.

Smacznego!


 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger