22.5.14

Kompot z rabarbaru

Nareszcie czuć zbliżające się lato! Słońce grzeje coraz mocniej, powietrze pachnie truskawkami, a bazarowe stragany pełne są pysznych nowalijek. W taką pogodę najlepiej orzeźwić się zimnym domowym kompotem z rabarbaru, który dla wielu osób jest miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Robi się go bardzo szybko i łatwo.



Kompot z rabarbaru

Składniki:
  • 1 l zimnej wody
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki (lub więcej) cukru

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 2 cm kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukry. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 min., aż rabarbar zrobi się miękki. Kompot przecedzić przez sitko. Dosłodzić do smaku w razie potrzeby.
 
Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Smacznego!

 
 
RabarbalovePiknik majowy

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger