14.4.14

Domowa masa kajmakowa (z mleka skondensowanego)

Mazurek kajmakowy to mój ulubiony wypiek wielkanocny (przepis jutro na blogu). A jak sama nazwa wskazuje - masa kajmakowa to jeden z głównych składników tego ciasta. Można ją kupić w sklepie, można też zrobić ją samemu. Smak domowej masy kajmakowej jest o niebo lepszy! Jej zrobienie jest banalnie proste - wystarczy jedynie ugotować puszkę słodzonego mleka skondensowanego i już! Najlepiej ugotować ją wieczorem, dzień przed pieczeniem kruchego spodu, żeby przestygła.


Domowa masa kajmakowa
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

Zamkniętą puszkę wsadzić do wysokiego garnka i zalać ją wodą tak, aby cała była zanurzona. Garnek przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez 2 h. Puszkę wyjąć z wody, ostudzić i otworzyć.

Tadam!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger