20.3.14

Drożdżowa babka z szafranem

Wielkanoc już za miesiąc, więc najwyższy czas zacząć szukać słodkich świątecznych inspiracji! Moją pierwszą propozycją w tym roku jest drożdżowa babka z szafranem. Tę najdroższą przyprawę na świecie, którą uzyskuje się z ręcznie zbieranych słupków krokusów, przywiozłam z wakacji w Maroku. Szafran dodaje się w niewielkich ilościach, już kilka nitek barwi potrawę na żółto i nadaje jej wyjątkowego smaku i aromatu (zbyt duża ilość sprawi, że jedzenie będzie gorzkie).


Do zrobienia tej babki wykorzystałam przepis Magdy Gessler, który rok temu pojawił się na blogu (klik!), i wzbogaciłam go o pomarańczowe nitki szafranu. Ciasta nie trzeba wyrabiać ręcznie, wystarczy mikser z końcówką - hakiem, co jest dużym ułatwieniem. Upieczona babka jest puszysta i delikatna, o pięknej żółtej barwie i ciekawym smaku.  Jeżeli macie dosyć tradycyjnej drożdżowej babki, to naprawdę polecam!


Babka drożdżowa z szafranem
(źródło)

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka (użyłam sojowego)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny (nie dodałam)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki szafranu + 2 łyżki wody

 
W letnim mleku rozpuścić drożdże. Dodać 1/2 szklanki mąki i wymieszać całość na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (lub do piekarnika rozgrzanego do 50 st., wtedy wyrastanie trwa krócej) na ok. 30 min. Szafran namoczyć w wodzie i po 20 min. rozgnieść.

Ubić mikserem jajka i żółtka razem z: cukrem, skórką cytrynową, solą i cukrem waniliowym. Dodać masę jajeczną do zaczynu. Dosypać resztę mąki i zmiksować całość do uzyskania gładkiego ciasta.

Dodać masło pokrojone na kawałki i miksować do jego połączenia z ciastem. Na koniec dodać rodzynki i szafran.

Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pozostawić do wyrastania, do momentu podwojenia jego objętości - u mnie trwało to ok. 1 h.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 30 - 40 min. (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger