26.2.14

Pączkowe muffinki Nigelli

Tłusty czwartek, prawdziwe święto obżartuchów już jutro, om nom nom! W tym roku nie mam jednak czasu na smażenie pączków, dlatego postanowiłam upiec ich szybszy zamiennik, czyli pączkowe muffinki z dżemem truskawkowym. Przepisów na nie jest całe mnóstwo, wybrałam ten autorstwa domowej bogini, czyli Nigelli Lawson. Jak zwykle - nie zawiodłam się. Muffinki wyszły naprawdę smaczne, a obtoczone w roztopionym maśle i cukrze i z dżemem w środku rzeczywiście przypominają pączki. Ich zrobienie jest niezwykle proste i szybkie, więc możecie je upiec razem z dziećmi. Maczanie w cukrowej posypce to świetna zabawa!

P.S. Cukry Proste robią sobie ok. dwutygodniowe wakacje od pieczenia i jadą szukać inspiracji do Maroka. Do zobaczenia po powrocie!


Pączkowe muffinki z dżemem wg Nigelli
(źródło: Jak być domową boginią)

Składniki (na ok. 12 sztuk):
  • 125 ml mleka
  • 85 ml oleju roślinnego
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki samorosnącej, czyli mąki pszennej z 1 kopiastą łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli
  • 100 g drobnego cukru
  • 12 łyżeczek dżemu truskawkowego
Do obtaczania
  • 100 g masła
  • 150 g cukru kryształu

Piekarnik rozgrzać do 190 st.
 
W miseczce ubić widelcem: mleko, olej, ekstrakt waniliowy i  jajko. Wmieszać je do mąki połączonej z cukrem, ale tylko do połączenia się składników (grudki nic nie szkodzą).
 
Masę nałożyć do papilotek, wypełniając je tylko do 1/3, następnie do każdej nałożyć po łyżeczce dżemu i przykryć resztą ciasta.
 
Piec ok. 20 min., aż muffinki będą złote i sprężyste. W tym czasie roztopić masło,  a cukier kryształ wsypać do miseczki.
 
Gdy tylko muffinki będą gotowe, zanurzać je w maśle i obtaczać w cukrze. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło.

Smacznego!



 

Tłusty czwartek 2014
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger