24.11.13

Torta gianduia Kudłatych Kucharzy

Pod tajemniczą włoską nazwą "torta gianduia" kryje się obłędne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi zamiast mąki. Niezwykle wilgotne, aromatyczne i niezbyt ciężkie. Choć nie zawiera proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej jest puszyste - w piekarniku rośnie i rośnie, i wcale później nie opada, jak to bywa w przypadku tego typu wypieków. Zazwyczaj do torta gianduia dodaje się Nutellę (taką wersję proponuje m. in. Nigella). Ten jednak przepis, pochodzący z programu Hairy Bikers' Bakeaction, zawiera wyłącznie gorzką czekoladę.


Torta gianduia, czyli ciasto czekoladowo-orzechowe (Kudłaci Kucharze)

Składniki (na tortownicę 23 cm):
  • 250 g orzechów laskowych
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
Polewa
  • 150 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady


Piekarnik rozgrzać do 200 st. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać orzechy laskowe i podprażyć je przez 10 min. - uważać, żeby się nie przypaliły!

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 st. 200 g orzechów (resztę wykorzystamy do ozdoby) rozdrobnić w malakserze. W kąpieli wodnej rozpuścić 200 g czekolady i masło. Do czekoladowej masy wmieszać orzechy i pozostawić do ostygnięcia na 5 min.  W tym czasie utrzeć żółtka cukrem (przez 5 min.), Do żółtek dodać masę czekoladowo-orzechową.

W osobnej misce ubić na sztywno białka - mieszadła miksera muszą być do tego czyste i suche.

Szybko mieszając czekoladę, dodać do niej sok pomarańczowy, a następnie 1 łyżkę białek i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać resztę piany.

Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Piec przez 35 - 40 min.

Upieczone i ostudzone ciasto ozdobić rozpuszczoną czekoladą i orzechami.

Smacznego!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger