3.10.13

Kruche rogaliki z marmoladą i waniliową nutą

Od dawna chodziły za mną rogaliki z nadzieniem... I oto są. Smaczne i kruche. Waniliowy smak zawdzięczają dwóm składnikom - cukrowi z prawdziwą wanilią oraz serkowi homogenizowanemu o smaku waniliowym. A w środku marmolada różana.


Kruche rogaliki z serkiem homogenizowanym i marmoladą
 
Składniki (na 24 sztuki):
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 serek homogenizowany o smaku waniliowym
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 250 g twardej marmolady różanej
  • 1 roztrzepane jajko - do posmarowania rogalików

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
Zmiksować: mąkę, margarynę, serek homogenizowany, cukier i proszek do pieczenia. Otrzymane ciasto od razu nadaje się do rozwałkowania. Ciasto podzielić na 3 części i każdą rozwałkować  na kształt koła na grubość ok. 3 - 4 mm (nie wałkować zbyt cienko!). Radełkiem lub ostrym nożem wyciąć 8 trójkącików. Marmoladę nałożyć łyżeczką przy podstawie trójkącika i zwijać ku wierzchołkowi. Po zwinięciu boki lekko zagiąć ku środkowi. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec przez ok. 35 min. (rogaliki powinny być mocno rumiane).

Smacznego!

 
 

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger