6.9.13

Różowy sernik (z malinami)

W tym roku maliny awansowały na  moje "najulubieńsze" owoce. Codziennie zjadam koszyczek, nie dzieląc się z nikim. Do dzisiejszych zdjęć miałam kilka sztuk zostawić, ale cóż, jakoś nie wyszło...

Owoce te świetnie nadają się także do wszelkiego rodzaju deserów i wypieków. Póki jeszcze sezon na nie trwa, trzeba korzystać! Mój różowy sernik zawdzięcza uroczy kolor, właśnie zmiksowanym na mus malinom. Szkoda tylko, że jego wygląd popsuły wielkie pęknięcia. Ale najważniejsze, że w smaku jest taki, jak lubię - kremowy i ciężki.


Różowy sernik

Składniki (na tortownicę ok. 23 cm):

Spód
  • 225 g (1 opakowanie) ciastek Digestive
  • 70 g rozpuszczonego masła
Masa
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 60 g budyniu waniliowego
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka pasy waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • 100 g musu malinowego
  • 30 g całych malin

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je wyjąć z lodówki ok. 3 h przed pieczeniem sernika.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. 
Przygotować spód ciasta. Ciasteczka pokruszyć w malakserze (lub wałkiem) i  połączyć z roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylepić ciasteczkami spód tortownicy. Podpiec 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego następnie zmniejszyć temperaturę do 170 st.

Ser zmiksować z: budyniem, cukrem i wanilią. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać masło.
 
Przygotować mus malinowy. Rozdrobnić maliny w malakserze lub rozgnieść je po prostu widelcem. Mus zmiksować z masą serową.

Wlać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć całe owoce.

Piec 1 h. Po upieczeniu, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2,5 h). Ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na noc) do lodówki, aby stężał.

Smacznego!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger