7.8.13

Na ochłodę: sorbet morelowy!

Gorące lato w mieście, my na ósmym piętrze
w betonowej klatce gęste jest powietrze
(...)
W chodnikowe płyty wbite słońca promienie
Beton połyka ciepło, my marzymy o ulewie

W taki upał tylko piosenka Vespy chodzi mi po głowie. Na pewno nie marzę o tym, żeby stać przy gorącym piekarniku i piec. Tylko lody i sorbety.


Sorbet morelowy

Składniki:
  • 500 g dojrzałych moreli
  • 150 ml wody
  • 170 g cukru trzcinowego

Morele umyć i usunąć z nich pestki. Z cukru i wody przygotować  syrop: do garnka wlać wodę, a gdy zacznie się gotować, wsypać cukier i poczekać aż się rozpuści. Gorącym syropem zalać połówki owoców. Całość zmiksować przy użyciu blendera.
 
Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Gdy sorbet uzyska odpowiednią konsystencję (po ok. 30 min.),  przełożyć go do plastikowego pojemnika i wsadzić do zamrażalnika jeszcze na jakiś czas.

Smacznego!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger