3.8.13

Galette - cudo z moralami

Galette (zwane po polsku rustykalną tartą) to moje nowe odkrycie, które mnie po prostu zachwyciło! Sam wygląd powala, nie mówiąc już o cudownym smaku.  Wystarczy rozwałkować schłodzone kruche ciasto na kształt koła, na środku ułożyć dowolne owoce (choć możliwa jest też wersja na słono), zawinąć brzegi i już! Jeden z cudownych pomysłów z kuchni francuskiej. Moim zdaniem to o wiele ciekawszy sposób na podanie kruchego ciasta niż tradycyjna tarta z formy.

Moje pierwsze (choć nie wiem, czy to na pewno rodzaj nijaki) galette postanowiłam upiec z morelami, których intensywnie pomarańczowe połówki, przepięknie wyglądają zawinięte w kruche ciasto posypane chrupiącym cukrem trzcinowym. Zapomniałam tylko, że pod wpływem temperatury owoce się kurczą - następnym razem dodam ich więcej, żeby nie było pustych dziur. Gorąco polecam! To cudo robi się raz-dwa i nie zawiera jajek.


Galette (rustykalna tarta) z morelami
(źródło przepisu na samo kruche ciasto)

Składniki (na ciasto o średnicy ok. 25 cm):

Kruche ciasto
  • 245 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
  • 170 g masła
  • 4 - 6 łyżek lodowatej wody
Ponadto
  • 10 - 15 moreli
  • 6 łyżeczek cukru trzcinowego
  • białko jajka do posmarowania brzegów ciasta
  • cukier puder do oprószenia

W malakserze (lub ręcznie) wymieszać: mąkę, sól i cukier. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, miksować ok. 10 - 15 sek. aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dalej miksując, wlewać stopniowo wodę, aż ciasto zbije się w kulę.

Gotowe ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 h.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.
 
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 5 mm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta ułożyć połówki morel, ok. 5 cm od jego brzegów. Morele posypać 3 łyżeczkami cukru. Następnie zawinąć brzegi ciasta na owoce. Brzegi posmarować białkiem i  posypać 3 łyżeczkami cukru.
 
Piec przez pierwsze 20 min. w 200 st., po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 20 - 30 min, aż ciasto będzie mocno rumiane.
 
Gotowe i ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Tadam!

 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger