12.6.13

Sernik, w którym się zakochasz!

Sernik idealny. Nie za lekki i nie za ciężki. Z kawałkami białej czekolady oraz malinami i borówką. Na spodzie z pokruszonych ciastek Digestive. Kremowy i aksamitny. Zawsze wychodzi. Nigdy nie opada. Jest bardzo prosty do wykonania, a jego smak zachwyci każdego.

Przepis pochodzi z bloga prawdziwej mistrzyni serników, czyli White Plate. Podobno wyszedł Lisce przez przypadek, w czasie tygodnia bez zakupów. Ach, żeby mi takie delicje wychodziły zupełnie przez przypadek!
 
Naprawdę polecam - zakochacie się w nim od pierwszego kęsa:) I na pewno nieraz usłyszycie To najlepszy sernik, jaki jadłam/em w życiu.


Sernik z białą czekoladą i owocami (pasują wszystkie owoce jagodowe)
 
Składniki (na tortownicę 23 - 25 cm):
 
Spód:
  • 250 g ciasteczek Digestive w czekoladzie (użyłam 1 opakowanie ciastek bez czekolady
  • 100 g masła - roztopionego i ostudzonego (użyłam 70 g)
Masa:
  • 1 kg sera mielonego
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 90 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 g białej czekolady - pokrojonej na małe kawałeczki
  • opcjonalnie: 50 - 70 g jagód lub innych owoców jagodowych

*Dobre rady dotyczące pieczenia sernika:
  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • po upieczeniu, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2,5 h)
  • ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na noc) do lodówki, aby stężał
 

Rozgrzać piekarnik do 180 st. 
 
Przygotować spód ciasta. Ciasteczka pokruszyć wałkiem (lub w malakserze). Połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód i boki tortownicy (ja wylepiam zawsze tylko spód). Tortownicę owinąć folią aluminiową (ma to zapobiec wypływaniu masła). Podpiec 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego zmniejszyć temperaturę do 175 st.
 
Ser zmiksować z: budyniem, cukrem i wanilią. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać masło. Na końcu wmieszać do masy czekoladę.
Wlać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć owoce.
 
Piec sernik przez 45 - 50 min. Gdyby za szybko się rumienił, należy wierzch przykryć folią aluminiową.

Smacznego!
 


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger