6.5.13

Rabarbar i jabłka pod owsianą kruszonką

Pojawienie się rabarbaru to dla mnie znak, że powoli, powoli zbliża się lato. Niektórzy go nie lubią, ponieważ ma zbyt kwaskowaty smak. Ja za nim przepadam. Co roku wyczekuję aż się tylko pojawi... Oto i jest, więc pora rozpocząć rabarbarowy sezon!
Cierpki smak rabarbaru świetnie komponuje się z maślaną i słodką kruszonką. Dla większego urozmaicenia, dodałam jabłko i chrupiące musli. To bardzo szybki i tani deser, którego nie można popsuć.


Rabarbar i jabłka pod owsianą kruszonką

Składniki:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 małe jabłko
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżka masła - zimnego
  • 1 łyżka musli

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
Obrany rabarbar i jabłko pokroić na małe kawałki (1 cm), wrzucić do miseczki i zasypać 2 łyżkami cukru. Odstawić na 10 min., aby owoce puściły sok. Następnie przełożyć je do naczynia do zapiekania. Przygotować w miseczce kruszonkę:  zagnieść palcami:  cukier, mąkę i musli z zimnym masłem.
 
Gotową kruszonką posypać owoce.
 
Piec przez ok. 15 min. (aż kruszonka zrobi się złota).

Smacznego!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger