11.5.13

Muffiny bananowe Roberta Sowy

Dziś obudził mnie straszny sen o 7:30. Wstałam o 8. i postanowiłam upiec muffiny. A potem jeszcze wstawiłam pranie i odkurzyłam. Nie ma to jak pracowity sobotni poranek.
Ten przepis wszechobecnego ostatnio Roberta Sowy pochodzi z Romansu kulinarnego - małej książeczki, którą dostałam pięć lat temu w jakiejś restauracji. Od tamtej pory piekę te pyszne muffiny. Czasem zamiast dwóch bananów, dodaję trzy, a zamiast rodzynek - żurawinę, czekoladę lub krówki.


Muffiny bananowe Roberta Sowy

Składniki (na 6 sztuk):
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki masła - rozpuszczonego i ostudzonego

Piekarnik rozgrzać do 200 st.

Banany zmiksować z cukrem, jajkiem i resztą składników.

Papilotki napełnić do 2/3 wysokości.

Piec przez 20 - 25 min.

Smacznego!




Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger