21.4.13

Sernik z mango na migdałowym spodzie

Gdy tylko zobaczyłam przepis na ten sernik u Liski, która jest specjalistką od serników właśnie, wiedziałam, że muszę go jak najszybciej wypróbować. Urodziny brata to dobra ku temu okazja, a co!
 
Ciasto wyszło - cytując gości - bardzo wilgotne, orzeźwiające i z grudkami jak za dawnych lat. I chyba smakowało, skoro było aż tyle dokładek. Spód z karmelizowanych migdałów to świetny pomysł warty zapamiętania. A słoneczny smak mango kojarzy mi się z cudownymi wakacjami w tropikach... Więc jeśli ktoś ma ochotę popodróżować trochę w wyobraźni i przenieść się gdzieś daleko na plażowy leżak, to bardzo polecam ten sernik! A chyba każdemu się to przyda po tej przydługiej zimie.


Sernik z mango na spodzie z karmelizowanych migdałów

Składniki (na tortownicę 25 cm):
(podaję składniki pomnożone x 2 z oryginalnego przepisu, aby zrobić sernik z 1 kg sera)

Spód
  • 1 1/2 szklanki migdałów blanszowanych
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
Masa serowa
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 1 1/2  szklanki drobnego cukru
  • 4 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru (użyłam waniliowego)
  • 8 małych jajek (lub 6 dużych)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej (nie dodałam)
  • 1 1/2 szklanki pulpy z mango (może być gotowa albo należy zmiksować 2 duże, dojrzałe mango)

 
Migdały delikatnie podprażyć na suchej patelni. Przełożyć je do miski, a na patelni umieścić cukier, który należy rozpuścić. Dodać migdały, obtoczyć je w karmelu i przełożyć do blendera (lub miski, w której będziemy miksować) i drobno zmiksować (nie na proszek, tak, żeby były kawałki migdałów).
 
Tortownicę  wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na dno migdały.

Ser wymieszać łyżką z: musem mango, cukrem, budyniem i wanilią. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować, ale tylko do połączenia wszystkich składników.
Na powierzchni sernika można zrobić esy floresy z musu mango: dookoła zrobić kropki, które potem rozprowadzić przy pomocy wykałaczki.
 
Przelać masę delikatnie na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.  i piec przez ok. 50 - 60 min. (czas pieczenia zależy od tego, jak szybko sernik się zetnie - powinien mieć delikatnie płynną konsystencję w środku i dobrze upieczone brzegi).
 
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostygnięcia.

Smacznego!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger