21.2.13

Magdalenki Mary Berry

Marcel Proust w powieści pt. W stronę Swanna tak opisał rozkosz płynącą ze spróbowania magdelenek:
(...) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość złudna (...).  

Uwielbiam magdalenki, tak samo jak Proust, odkąd ich tylko spróbowałam. Dlatego właśnie postanowiłam poszukać idealnego przepisu na te ciastka w kształcie muszli.


Ten przepis na klasyczne francuskie magdalenki stworzyła Mary Berry - brytyjska pisarka i prowadząca programów kulinarnych. Studiowała w słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu. Karierę rozpoczęła w latach 60. Wydała ponad 40 książek kulinarnych. Polscy widzowie mogą ją kojarzyć z programu The Great British Bake Off, w którym była jurorką.


Francuskie magdalenki Mary Berry

Składniki (na ok. 20 sztuk*):
  • 150 g masła
  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru (użyłam cukru brązowego)
  • 150 g mąki samorosnącej**
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny 
*choć wg przepisu powinno wyjść 30
**mąka samorosnąca (self-raising flour) domowej roboty: na każde 150 g mąki należy dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki soli

 
Nagrzać piekarnik do 220 st.

Masło rozpuścić i ostudzić. Zmiksować jajka z cukrem. Do mąki dodać proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Do jajek z cukrem dodać połowę suchych składników, a potem połowę masła. Następnie dodać drugą połowę suchych składników, a potem masło.

Nałożyć masę do foremek.

Piec przez 8 - 10 min., na złoty kolor.
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger