1.10.18

Słynne ciasto śliwkowe z New York Timesa


Przepis na to ciasto śliwkowe (nazywane oryginalnie tortem) był publikowany w New York Timesie każdego września od 1983 do 1989 r. i stał się jednym z najbardziej popularnych w historii dziennika.

Ten wypiek jest:
idealny w sezonie jesiennym,
bardzo łatwy do zrobienia,
smaczny,
wilgotny,
pachnący cynamonem.




Słynne ciasto śliwkowe z New York Timesa
(źródło)

Składniki (na tortownicę 23 cm):

  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 200 g cukru + 12 łyżki dodatkowo
  • 115 g masła, miękkiego
  • 2 duże jajka
  • ok. 12 małych śliwek, przepołowionych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu



Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić na bok.

Masło zmiksować z 200 g cukru, aż będzie jasne i puszyste. Dodać stopniowo jajka. Dosypać suche składniki, miksując tylko do połączenia się z resztą składników.

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do góry. Polać owoce sokiem z cytryny, a następnie posypać cynamonem i 12 łyżkami cukru.

Piec przez 4550 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger