12.3.18

Magdalenki Davida Lebovitza


Magdalenki według przepisu Davida Lebovitza, amerykańskiego cukiernika mieszkającego w Paryżu, są:
delikatne,
miękkie,
puszyste,
wilgotne,
z wyczuwalnym smakiem i aromatem skórki cytrynowej lub pomarańczowej.



Magdalenki Davida Lebovitza
(źródło: Słodkie życie w Paryżu David Lebovitz)

Składniki (na 24 sztuki):

  • 135 g masła + trochę do wysmarowania formy, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 175 g mąki + trochę do oprószenia formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 małej cytryny lub pomarańczy



Każde wgłębienie formy do magdalenek wysmarować przy pomocy pędzelka dokładnie masłem, oprószyć mąką i wsadzić do zamrażarki.

Jajka ubić z cukrem i solą, aż masa będzie gęsta i puszysta (5 min.).

Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając.

Do masła dodać skórkę cytryny lub pomarańczy, a następnie dolać do reszty składników.

Miskę przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 h (ciasto może chłodzić się do 12 h).

Piekarnik rozgrzać do 210°C.

W każde wgłębienia nałożyć po czubatej łyżeczce masy.

Piec w górnej części piekarnika przez 8–10 min., do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger