27.4.14

Tort tiramisu

Tort tiramisu
Pyszny i lekki tort przypominający w smaku włoskie tiramisu - upieczony specjalnie na urodziny mojego brata.  Zniknął dosłownie w pięć minut! Puszysty biszkopt nasączony kawą z alkoholem, przełożony wiórkami czekolady i kremem na bazie mascarpone (bez surowych jajek). Łatwy w przygotowaniu. Jeżeli lubicie torty, to naprawdę będziecie zachwyceni!

18.4.14

Mazurek czekoladowo-śliwkowy

Mazurek czekoladowo-śliwkowy
W tym roku przypadło mi w udziale upieczenie dwóch mazurków na rodzinne święta. Dlatego wciąż poszukuje najlepszych przepisów na polewy. Dziś już ostatni, obiecuję. Tym razem pyszny kruchy spód (znowu z przepisu Neli Rubinstein, bo jest idealny) posmarowałam powidłami śliwkowymi i oblałam gorzką czekoladą. Wyszło pysznie! Śliwka w czekoladzie to naprawdę smakowita kombinacja. Fani owych cukierków (i nie tylko) będą zachwyceni. Właśnie taki mazurek oraz pomarańczowy ostatecznie wybrałam na niedzielne świętowanie.

A więcej przepisów na wielkanocne wypieki znajdziecie w zakładce Świąteczne Alleluja! 



15.4.14

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez mazurka kajmakowego. Niewielki kwadracik (bo inaczej dla wszystkich by nie starczyło, a trzeba też spróbować wszystkich ciast;)) pysznego kruchego ciasta z grubą warstwą domowej masy kajmakowej i suszonymi owocami - to idealne zwieńczenie świątecznego ucztowania w gronie rodzinki. Na kruchy spód wykorzystałam rewelacyjny przepis Neli Rubinstein, który już pojawił się na blogu przy okazji mazurka pomarańczowego - klik! Polecam bardzo, bardzo!

14.4.14

Domowa masa kajmakowa (z mleka skondensowanego)

Domowa masa kajmakowa (z mleka skondensowanego)
Mazurek kajmakowy to mój ulubiony wypiek wielkanocny (przepis jutro na blogu). A jak sama nazwa wskazuje - masa kajmakowa to jeden z głównych składników tego ciasta. Można ją kupić w sklepie, można też zrobić ją samemu. Smak domowej masy kajmakowej jest o niebo lepszy! Jej zrobienie jest banalnie proste - wystarczy jedynie ugotować puszkę słodzonego mleka skondensowanego i już! Najlepiej ugotować ją wieczorem, dzień przed pieczeniem kruchego spodu, żeby przestygła.

12.4.14

Dzień Czekolady: moje ulubione przepisy

Dzień Czekolady: moje ulubione przepisy
Gdy tylko otworzyłam dziś komputer, wyświetliło mi się, że dziś Dzień Czekolady - jak ja mogłam nie wiedzieć, wstyd! Czy może być słodsze święto?;) Z tej okazji postanowiłam przygotować szybki post z trzema moimi ulubionymi przepisami na wypieki dla wszystkich czekoladoholików.
 
Zapraszam do uczczenia tego święta, którymś z przepisów:

9.4.14

Mazurek pomarańczowy Neli Rubinstein

Mazurek pomarańczowy Neli Rubinstein
Kolejna słodka propozycja na Wielkanoc. Tym razem mazurek pomarańczowy według wirtuozki kuchni - Neli Rubinstein. Książka, z której przepis pochodzi - Kuchnia Neli - uznawana jest podobno za jedną z najlepszych książek kucharskich na świecie, a tak autorka opisuje w niej mazurki: Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół, na którym nie królowałyby przynajmniej trzy lub cztery mazurki. Są to zazwyczaj duże połacie ciasta pokryte grubą warstwą lukru lub specjalnie przyrządzonej słodkiej polewy.

Mazurek, który dziś Wam prezentuję jest dosyć nietypowy, przynajmniej ja nigdy takiego nie próbowałam. Gruba warstwa polewy z całych pomarańczy i cytryny ma lekko gorzki smak, a w konsystencji przypomina papkę dla dzieci lub marmoladę z nieudanej kolacji u Bridget Jones, co świetnie kontrastuje ze słodkim i kruchym ciastem. Po upieczeniu spód wcale nie rozmięka przykryty owocami i nie traci kształtu. Polecam!

1.4.14

Muffinki z czekoladą

Muffinki z czekoladą
Uwielbiam muffiny nie tylko za ich cudowny smak, ale także za szybkość i łatwość wykonania. Wystarczy dosłownie pięć minut "wysiłku" i już! Resztę zrobi za nas piekarnik. Nie trzeba też używać miksera, wszystkie składniki można po prostu wymieszać łyżką.

Tym razem upiekłam muffinki z kawałkami białej i mlecznej czekolady, na jogurcie naturalnym. Swój brązowy kolor zawdzięczają Nesquikowi, którym zastąpiłam część cukru. Wyszły oczywiście pyszne, puszyste i wilgotne:)


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger