26.1.14

Ciasteczka owsiane. Idealne!

Ciasteczka owsiane. Idealne!
Nareszcie znalazłam przepis na idealne ciasteczka owsiane, naprawdę! Tak pysznych jeszcze nie jadłam - a trochę już się ich najadłam. Nie można im się oprzeć. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Większość składników dodaje się w proporcji 1:1, więc łatwo wszystko zapamiętać. Choć na początku przeraziła mnie ilość cukru (110 g białego i 110 g brązowego), to dopiero później zobaczyłam, ile należy dodać do tego płatków owsianych - aż 250 g. Dla porównania, w poprzednim przepisie na podobne ciasteczka,  płatków owsianych było tylko 50 g a cukru niemal tyle samo - różnica jest zatem znacząca. To oznacza, że można sobie bezkarnie powtarzać, że ciasteczka te są zdrowe, ponieważ zawierają m. in. dużo błonnika. Jest on także zawarty w rodzynkach, które są dodatkiem (choć można je oczywiście zastąpić np. czekoladą). Przepis pochodzi z książki (i programu tv) Rachel Allen pt. Bake, którą nabyłam za ok. 5 funtów na brytyjskim Amazonie. 

Od teraz Rachel staje się już oficjalnie moją najulubieńszą autorką słodkich przepisów, prawdziwą boginią  wypieków - wybacz, Nigello!;)
Polecam bardzo, bardzo i jeszcze bardziej!


20.1.14

Tort potrójnie czekoladowy

Tort potrójnie czekoladowy
Jak już kiedyś wspominałam - nie lubię tortów. A to czego nie lubię, zazwyczaj mi nie wychodzi.  Do tego wszystkiego brak mi nieco zdolności artystycznych. Mimo to podjęłam się upieczenia tortu na urodziny 8-latka (w końcu czego się nie robi dla rodziny). Jubilat wyraźnie zażyczył sobie, żeby stylistyka ciasta była związana z piłką nożną. Łatwo nie było. Na szczęście od czego jest Internet! Można w nim znaleźć np. urodzinowe świeczki w kształcie futbolówek - ha! A w książce Doroty Świątkowskiej wypatrzyłam tort potrójnie czekoladowy, cały obłożony Malteserami - przy odrobinie wyobraźni można uznać, że słodowe kulki w czekoladzie przypominają piłki, prawda? Szukałam ich w jednym sklepie - nie ma, w drugim, trzecim, czwartym, piątym, szóstym - nigdzie nie było. W Tesco przed półkami z M&M-sami, kamyczkami, rodzynkami w czekoladzie itp. spędziłam chyba ze 20 min., szukając jakiegoś zamiennika o odpowiednim kształcie i kolorze. W końcu mój wzrok padł na białe draże śmietankowe i brązowe draże orzechowe - alleluja, byłam uratowana! Reszta już poszła gładko.
 
Tort składał się z dwóch blatów - z białej i gorzkiej czekolady, przełożonych kremem z mlecznej czekolady (na całość poszło 4 1/2 tabliczki). Ozdabianie drażami było świetną zabawą, dzięki której w końcu polubiłam pieczenie tortów. Co do smaku, to dostałam informację, że wszystkie dzieci na urodzinowej imprezie były zachwycone - a wiadomo jakie maluchy są wybredne;)
 

17.1.14

Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy
Domowy cukier waniliowy, a właściwie aromatyzowany wanilią,  to świetny pomysł na wykorzystanie pustych lasek wanilii, które zazwyczaj po wyskrobaniu ziarenek lądują w koszu na śmieci. Jest to na pewno lepszy zamiennik dostępnego w każdym sklepie cukru wanilinowego. Aromat prawdziwej wanilii jest nieporównywalny do tego sztucznego. Zapach, który wydobywa się po otwarciu słoika jest naprawdę bajeczny! Cukier można dodawać do wszystkich ciast i deserów. Można także słodzić nim kawę lub herbatę.

10.1.14

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi
Babka z ulubionym kremem kanapkowym wszystkich dzieci i wielu dorosłych. Co tu dużo pisać - jest po prostu pyszna! Od razu pochłonęłam dwa kawałki. Niezwykle lekka i puszysta, delikatnie orzechowa, ale z wyczuwalnym smakiem Nutelli. Jej smak i zapach sprawią, że od razu poprawi Wam się humor:) 

4.1.14

Domowa chałwa (wystarczą 2 składniki!)

Domowa chałwa (wystarczą 2 składniki!)
Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. Zdecydowanie należę do grupy pierwszej, choć w dzieciństwie za nią nie przepadałam. Chałwa to jeden z najpopularniejszych i zarazem najzdrowszych wyrobów cukierniczych świata. Jej różnych wersji można spróbować m. in. w Iranie (skąd podobno pochodzi), Turcji, Rosji, Indiach czy na Bałkanach.  W polskich sklepach znajdziemy jedynie chałwę z nasion sezamu. Niestety często zawiera ona bardzo niezdrowe dodatki, takie jak utwardzone tłuszcze roślinne i syrop glukozowo-fruktozowy. Warto więc zrobić chałwę samemu! Jest to niezwykłe łatwe i wystarczą tylko dwa składniki - nasiona sezamu i miód. Można też tworzyć różne wariacje, dodając np. pistacje, wanilię czy kakao. Niepozorne ziarenka sezamu są bogatym źródłem: witamin, protein, przeciwutleniaczy a przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega-3, które m. in. wspomagają pracę mózgu, poprawiają nastrój i obniżają poziom cholesterolu.

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger