28.12.13

Zniewalający sernik chałwowy

Zniewalający sernik chałwowy
Coś dla wielbicieli chałwy i serników [czyt. dla mnie!]. Kolejny, po kajmakowym, który wszystkich zachwycił i zniknął z talerza w mgnieniu oka. Ola, zostało jeszcze tego sernika? - czy może być przyjemniejsze pytanie?;) Podałam go na Wigilii i o ostanie kawałki toczył się prawdziwy bój. Kremowy, jedwabisty, zwarty i odpowiednio ciężki. Z wyczuwalnym smakiem chałwy, której dodałam aż 350 g. Dzięki temu nie był wcale za słodki a bardziej wytrawny. Już mam ochotę znów go upiec.


23.12.13

Piernik na już. Idealny i bez miodu

Piernik na już. Idealny i bez miodu
Nazwa piernika pochodzi od pieprznej przyprawy (piernej po staropolsku), dzięki której zawdzięcza swój smak i aromat. Podobno jest to najzdrowsze z ciast, ponieważ świetnie wpływa na trawienie. Maria Disslowa w swojej książce kucharskiej, wydanej po raz pierwszy w 1931 r., pt. Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa  dodaje, że dobry piernik powinien być pulchny, słodki i w miarę korzenny. I mój właśnie taki jest. Piekłam i próbowałam wielu, ale ten lubię najbardziej. I wystarczy go zrobić dzień przed Gwiazdką (w dniu podania także zdarzyło mi się go piec i był równie smaczny). Jego smak jest idealnie zrównoważony. Choć nie zawiera miodu, jest odpowiednio wilgotny i słodki. Powidła śliwkowe nietypowo dodaje się do jeszcze surowego ciasta. Polewa z ulubionej czekolady dopełnia pyszną kompozycję smaków. Polecam bardzo, bardzo!


20.12.13

Chrupiące pierniczki bez leżakowania. Pyszne!

Chrupiące pierniczki bez leżakowania. Pyszne!
Ciąg dalszy pierniczenia. Tym razem pyszne pierniczki z miodem, które wystarczy zrobić dzień przed Wigilią. Są chrupiące, kruche, maślane i korzenne. Dla mnie idealne. Ciasto jest dosyć klejące, więc trzeba podsypywać je mąką. Część ciasteczek ozdobiłam lukrem królewskim. Okazało się, że zupełnie nie mam  do tego zdolności. Ojej. Mimo wszystko to świetna zabawa. Zapakowane w kolorowy celofan będą miłymi świątecznymi prezentami. Naprawdę polecam!

18.12.13

Pepparkakor - pierniczki ze Szwecji

Pepparkakor - pierniczki ze Szwecji
Wszyscy pierniczą, pierniczę i ja! I to po szwedzku.
Papperkakor to pierniczki, które często pojawiają się na blogach kulinarnych (i to chyba nawet z tego samego przepisu). A dlaczego? Bo są po prostu pyszne! Większość osób nie kojarzy ich trudnej nazwy, ale wiedzą, że to "te, jak z Ikei". Piekłam je już w tamtym roku, w wersji z syropem klonowym. Tym razem użyłam melasy trzcinowej, która dodała im jeszcze ciekawszego i bardziej wyrazistego smaku. Robienie tych chrupiących ciasteczek to prawdziwa przyjemność! Ciasto, które zagniata się przy pomocy miksera, wałkuje się bez problemu, jest też bardzo elastyczne i gładkie. Pierniczki te można jeść zaraz po upieczeniu, ponieważ nie twardnieją, jednak z każdym kolejnym dniem robią się lepsze i lepsze.

W następnym poście przedstawię przepis na pyszne polskie pierniole z miodem.



14.12.13

Ciasto korzenne (piernik) Nigelli

Ciasto korzenne (piernik) Nigelli
Czym różni się piernik od ciasto korzennego? Chyba są to nazwy synonimiczne...?
W każdym razie, ten świąteczny wypiek Nigella Lawson w swojej książce pt. Jak być domową boginią nazywa ciastem korzennym. Wychodzi niezwykle lekkie, puszyste i wilgotne. Wszyscy, którzy go próbowali, pytali czy jest w nim marchewka - rzeczywiście smakiem przypomina nieco ciasto marchewkowe. Mielony cynamon, imbir, ziele angielskie i goździki zastąpiłam domową przyprawą do piernika, dzięki czemu piernik jest bardzo aromatyczny. Można go zjeść zaraz po upieczeniu, ale też kilka dni później. Choć lista składników jest długa, wypiek ten wcale nie jest pracochłonny.

10.12.13

Hoł hoł hoł: domowa przyprawa do piernika

Hoł hoł hoł: domowa przyprawa do piernika
Do świątecznych wypieków koniecznie potrzebna jest przyprawa korzenna. Do tej pory kupowałam gotową. Jednak w tym roku postanowiłam włożyć w przygotowanie słodkości jeszcze więcej serca i wysiłku i przygotować własna mieszankę. Zresztą gdy przeczyta się skład tych kupnych przypraw, od razu odechciewa się je wrzucić do sklepowego koszyka - zazwyczaj na pierwszym miejscu jest zwykła mąką lub cukier. A z taką domową wersją smak gotowych pierniczków i pierników na pewno będzie o niebo lepszy! Do jej zrobienia potrzebny jest jednak moździerz (choć ja chyba nie miałabym siły utrzeć wszystko ręcznie) lub młynek do kawy (aż się w niego zaopatrzyłam). Blender niestety nie sprawdza się - próbowałam. Kupując cynamon, goździki, kardamon itd., sprawdźcie ich masę na opakowaniach - zależnie od producenta, czasem potrzebne są dwie torebki danej przyprawy.

5.12.13

Hoł hoł hoł: ciasteczkowe Rudolfy

Hoł hoł hoł: ciasteczkowe Rudolfy
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... Pora zacząć szykować ciasteczka dla Świętego Mikołaja! Takie z podobizną jego ulubionego renifera na pewno mu się spodobają, nie sądzicie?
Przepis na te kruche ciasteczka z nutą wanilii pochodzi z drugiej książki Doroty Świątkowskiej, autorki cudownego bloga Mojewypieki.com. Są bardzo delikatne w smaku, jak dla mnie nawet za delikatne. Ich wykrawanie i ozdabianie to świetna zabawa dla małych i dużych. Oczywiście trzeba przy tym śpiewać Rudolph the Red-Nosed Reindeer, inaczej ciastka nie wyjdą;)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger