30.11.13

Chlebek z pieczonych bananów

Chlebek z pieczonych bananów
Aby ciasto miało intensywny bananowy smak, trzeba do niego użyć owoców bardzo dojrzałych, takich ze skórką pokrytą czarnymi plamkami. Co jednak, gdy nie kupiliśmy odpowiednio wcześniej bananów, żeby zdążyły w domu dojrzeć? Wystarczy je upiec! Taki pomysł podpatrzyłam kiedyś na funpage'u Lorraine Pascale. I rzeczywiście, jest to świetne rozwiązanie dla kogoś, kto nie planuje z wyprzedzeniem, co będzie piec [czyt. dla mnie;)].

Chlebek wyszedł aromatyczny, wilgotny i odpowiednio słodki, a ponieważ dostałam wyłuskane orzechy włoskie z Babcinego drzewa, postanowiłam je wykorzystać. Okazało się, że bardzo pasują do bananów, dodając do całości ciekawy akcent smakowy. Ciasto jest łatwe do wykonania i długo zachowuje świeżość.

24.11.13

Torta gianduia Kudłatych Kucharzy

Torta gianduia Kudłatych Kucharzy
Pod tajemniczą włoską nazwą "torta gianduia" kryje się obłędne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi zamiast mąki. Niezwykle wilgotne, aromatyczne i niezbyt ciężkie. Choć nie zawiera proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej jest puszyste - w piekarniku rośnie i rośnie, i wcale później nie opada, jak to bywa w przypadku tego typu wypieków. Zazwyczaj do torta gianduia dodaje się Nutellę (taką wersję proponuje m. in. Nigella). Ten jednak przepis, pochodzący z programu Hairy Bikers' Bakeaction, zawiera wyłącznie gorzką czekoladę.

21.11.13

Biszkoptowe muffiny z jabłkiem i cynamonem

Biszkoptowe muffiny z jabłkiem i cynamonem
Z tego przepisu korzystałam już wcześniej - o tu! Tym razem jednak zamiast gruszek i imbiru, dodałam jabłka i cynamon. Ta wersja wyszła równie smaczna, wilgotna i puszysta. Zmniejszyłam nieco ilość cukru i dodałam więcej przyprawy, aby muffiny były jeszcze bardziej aromatyczne. A ten cynamonowy zapach roznoszący się po domu - mrrr...;)

15.11.13

Jesienne ciasteczka korzenne

Jesienne ciasteczka korzenne
Jesień trwa
Rdzawych liści czas
Kaloszy, peleryn i mgły
Jesień trwa
Szpetnej aury czas
Pod płaszcze się pcha
Wyziębia nam serca - wiatr


Byłabym - Hey

Smakowite kruche ciasteczka o intensywnym korzennym smaku to świetne antidotum na jesienną szpetną aurę. Oprócz przyprawy do piernika, dodałam do nich dodatkową łyżkę imbiru, który rozgrzewa, pomaga w walce z przeziębieniem, a do tego przyjemnie szczypie w język. Ciasto można zagnieść wieczorem, upiec ciasteczka rano i chrupać świeżutkie przez cały dzień;)

10.11.13

Jabłkowe cupcakes z kremem fistaszkowym i niespodzianką na konkurs

Jabłkowe cupcakes z kremem fistaszkowym i niespodzianką na konkurs
Kupne babeczki z kremem, które od jakiegoś czasu są niezwykle popularne,  mimo że wyglądają apetycznie, wcale tak nie smakują. Naprawdę trudno trafić na dobre - polecacie jakieś?
Upieczone w domu cupcakes to jednak zupełnie co innego! Zmotywował mnie do ich zrobienia konkurs Kreatywne babki zorganizowany przez Olympusa i Dr. Oetkera, w którym można wygrać warsztaty z Kingą Paruzel z pierwszej edycji MasterChefa. I tak powstały babeczki o delikatnym jabłkowym smaku. Tytułową niespodzianką jest włożona w środek krówka, która pod wpływem temperatury rozpuszcza się i powstaje prawdziwa pychota:) A do tego łatwy do przygotowania krem z masła fistaszkowego z odrobiną mleka.

Ładnie proszę o zagłosowanie na mój przepis  >>klik!<< :)

5.11.13

Biszkoptowe muffiny z gruszką i imbirem

Biszkoptowe muffiny z gruszką i imbirem
Lubicie gruszki? Ja nie, ale te muffiny bardzo mi smakowały! Właściwie, miałam problem z ich nazwaniem - muffiny czy kapkejki? Nie przypominają typowych muffinów, ponieważ są biszkoptowe, ale też nie mają kremu, więc nie są typowymi kapkejkami. W swojej książce pt. Cake Rachel Allen nazwała je muffinami, więc idę w jej ślady. Są bardzo słodkie, aromatyczne i wilgotne, z kawałkami gruszki i rozgrzewającą nutą imbiru. Idealnie pasują do jesiennej aury. A do tego robi się je w mgnieniu oka!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger