29.10.13

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i suszoną żurawiną

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i suszoną żurawiną
Przepis na te ciasteczka owsiane już wcześniej pojawił się na blogu (klik!) i jest jednym z popularniejszych. Tym razem jednak upiekłam te pyszne i kruche ciacha z innymi dodatkami. W rolach głównych pojawiły się biała czekolada z suszoną żurawiną, czyli sprawdzony duet, który bardzo lubię.

24.10.13

Niebiański sernik kajmakowy

Niebiański sernik kajmakowy
Ten sernik kajmakowy to prawdziwe niebo w gębie! Inaczej nie da się go opisać. Genialny, obłędny, rewelacyjny. Każdy kęs to rozkosz dla podniebienia. Kremowy, niezbyt lekki, z kajmakiem w masie serowej i w polewie, a do tego spód z herbatników i solonych orzeszków. Okazuje się, że karmel i solone orzeszki to bardzo dobre połączenie. Sernik podałam na moich rodzinnych urodzinach i wszyscy byli nim zachwyceni. Na pewno ten przepis wejdzie na stałe do mojego sernikowego repertuaru.


18.10.13

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe
Musiałam upiec coś na szybko. A że ogarnęło mnie lenistwo, musiał to być łatwy wypiek ze składników, które miałam w domu. Bez masła, z jednym jajkiem i tabliczką gorzkiej czekolady nie dało się za bardzo poszaleć, dlatego wybrałam muffiny. W końcu, aby je zrobić wystarczy tylko wymieszać składniki suche z mokrymi i już. Postanowiłam też wypróbować swój genialny pomysł zastąpienia mleka czy jogurtu naturalnego serkiem Bieluch, który ma wyjątkowo dobry skład w porównaniu z jogurtami (a mleka krowiego w ogóle nie używam).
Muffiny wyszły ciężkie, gliniaste, bardzo sycące i niezbyt słodkie. Choć to wcale nie znaczy, że złe;) Z bitą śmietaną, sosem karmelowym lub kulką lodów będą wyśmienite!

14.10.13

Mój urodzinowy tort marchewkowy

Mój urodzinowy tort marchewkowy
W sobotę obchodziłam swoje 25. urodziny (kiedy to zleciało?). Z tej okazji upiekłam sobie sama tort, a co! Choć tak naprawdę było to ciasto marchewkowe, ponieważ nienawidzę typowych tortów. Na myśl o kupnym torcie śmietanowym z owocami przechodzą mnie dreszcze obrzydzenia, fu.

To jedno z lepszych, a może i najlepsze, ciasto marchewkowe jakie jadłam: puszyste, wilgotne, z wyczuwalną nutą pomarańczy, przełożone kremem z serka Philadelphia i pachnące przyprawami korzennymi. Idealny wypiek na złotą jesień.
Przepis, który jest banalnie prosty do wykonania, pochodzi z książki pięknej Lorraine Pascale pt. Baking Made Easy. Autorka proponuje upieczenie trzech blatów, jednak ja zmniejszyłam ilość składników i upiekłam tylko dwa.


10.10.13

Ekspresowy deser: waniliowe magdalenki

Ekspresowy deser: waniliowe magdalenki
Poszukiwanie idealnego przepisu na magdalenki cz. III. Nie będę po raz kolejny pisać, jak bardzo przepadam za tymi ciastkami w kształcie muszelek...
Tym razem przepis znaleziony w otchłaniach Internetu i zmodyfikowany tak, aby magdalenki miały naprawdę waniliowy smak. Aby go uzyskać, dodałam półtorej łyżeczki pasty waniliowej (1 łyżeczka pasty = 1 laska wanilii). Wyszło pysznie waniliowo! Dodatkowo, do przygotowania ciastek, łącznie z ich pieczeniem, potrzeba jedynie 20 min. Jest to więc świetny przepis na szybki deser w środku tygodnia:)

3.10.13

Kruche rogaliki z marmoladą i waniliową nutą

Kruche rogaliki z marmoladą i waniliową nutą
Od dawna chodziły za mną rogaliki z nadzieniem... I oto są. Smaczne i kruche. Waniliowy smak zawdzięczają dwóm składnikom - cukrowi z prawdziwą wanilią oraz serkowi homogenizowanemu o smaku waniliowym. A w środku marmolada różana.

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger