27.9.13

Buchty z powidłami śliwkowymi

Buchty z powidłami śliwkowymi
Buchty to małe drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami, które po upieczeniu się rozrywa (pewnie dlatego w mojej ulubionej sieci piekarni, nazywają je rwańcami). Mogą być wypełnione dżemem lub po prostu oprószone cukrem pudrem. Przepis na te, pochodzi podobno z małej restauracji w Tyrolu Południowym, a zdobyła go  i zamieściła w swojej książce Eliza Mórawska.

Bułeczki są bardzo smaczne i choć czasochłonne, nie są wcale skomplikowane do przygotowania. Do wyrobienia ciasta można spokojnie użyć miksera z końcówką-hakiem.

22.9.13

Ciasteczka nutelLOVE

Ciasteczka nutelLOVE
Prawdziwa gratka dla miłośników Nutelli. Co tu dużo mówić - te ciasteczka są po prostu przepyszne! Robi się je bardzo szybko i szybko też zjada;) A więc jeżeli komuś znudziła się Nutella palcem jedzona, to naprawdę polecam!

19.9.13

Galette z brzoskwiniami i migdałami

Galette z brzoskwiniami i migdałami
Od jakiegoś czasu pogoda nas nie rozpieszcza. Jesień rozgościła się już chyba na dobre. Tak bardzo marzę o słońcu, już mi go brakuje! W takie szare dni najchętniej nie wychodziłabym spod ciepłej kołdry i tylko oglądała zaległe odcinki seriali i objadała się pysznymi łakociami.
Jedynym pocieszeniem są stragany pełne jesiennych smaków - soczystych pomidorów, mięsistych śliwek, aromatycznych jabłek czy pękatych dyń. Brzoskwinie też są o tej porze najlepsze, dlatego upiekłam z nimi galette (przepis na wersję z morelami tu). Kruche ciasto, mielone migdały i cząstki owoców - pyszna prostota, do upieczenia której nie potrzeba specjalnej formy.

12.9.13

Czekoladowy wywiad

Czekoladowy wywiad


Czekolada uwalnia hormony miłości
Czy można kogoś upić czekoladą? Jaka czekolada zachwyci ukochaną osobę i wprawi w romantyczny nastrój? Z okazji Światowego Dnia czekolady Jan Wroński, degustator czekolady zdradza nam tajemnice tego słodko-gorzkiego przysmaku.

11.9.13

Muffiny jabłkowo-bananowe

Muffiny jabłkowo-bananowe
Muffiny idealne do herbaty, w taki szary i deszczowy dzień jak dzisiejszy. Bardzo puszyste i wilgotne, o subtelnym smaku banana z jabłkiem. Wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki, wsadzić do piekarnika i wrócić pod ciepły kocyk;)

6.9.13

Różowy sernik (z malinami)

Różowy sernik (z malinami)
W tym roku maliny awansowały na  moje "najulubieńsze" owoce. Codziennie zjadam koszyczek, nie dzieląc się z nikim. Do dzisiejszych zdjęć miałam kilka sztuk zostawić, ale cóż, jakoś nie wyszło...

Owoce te świetnie nadają się także do wszelkiego rodzaju deserów i wypieków. Póki jeszcze sezon na nie trwa, trzeba korzystać! Mój różowy sernik zawdzięcza uroczy kolor, właśnie zmiksowanym na mus malinom. Szkoda tylko, że jego wygląd popsuły wielkie pęknięcia. Ale najważniejsze, że w smaku jest taki, jak lubię - kremowy i ciężki.

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger