31.8.13

Popękane ciacha podwójnie czekoladowe

Popękane ciacha podwójnie czekoladowe
Kto nie lubi ciasteczek czekoladowych...? Na półkach sklepowych jest ich mnóstwo, ale nie umywają się do tych upieczonych własnoręcznie. Robi się je bardzo szybko i smakują fantastycznie. Te są nawet podwójnie czekoladowe, ponieważ oprócz kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady, zawierają jeszcze kakao. Z wierzchu są chrupiące a w środku miękkie i ciągnące. Idealne na poprawę humoru.

25.8.13

Bakewell nieco inaczej, czyli migdałowe ciasto z malinami

Bakewell nieco inaczej, czyli migdałowe ciasto z malinami
Bakewell to oryginalnie  tarta z dżemem malinowym i migdałami, wywodząca się z angielskiego miasteczka o tej samej nazwie. Rachel Allen zaproponowała w swojej książce Cake inną wersję tego klasycznego wypieku. Ciasto jest puszyste, pełne świeżych (lub mrożonych) malin i niezwykle wilgotne dzięki zmielonym migdałom. Główne składniki dodawane są w proporcji 1:1, więc łatwo zapamiętać przepis - a naprawdę warto! Pycha!

22.8.13

Magdalenki Rachel Allen

Magdalenki Rachel Allen
Poszukiwanie idealnego przepisu na magdalenki cz. II (cz. I - tutaj).
Jak już kiedyś pisałam, to jedne z moich ulubionych ciastek. Te oryginalne pochodzą z Francji, ale w różnych krajach można znaleźć podobne małe wypieki. Gdy jestem za granicą, zawsze poszukuję ich na sklepowych półkach i przywożę wielkie torby do domu. Te kupne są jednak pełne dziwacznych dodatków, więc warto trochę się wysilić i piec magdalenki samemu. Na szczęście to nic trudnego, a wszystkie potrzebne składniki każdy ma na co dzień w domu. Zamiast specjalnych foremek w kształcie muszli, można wykorzystać te do muffinów.

Tym razem skorzystałam z przepisu Rachel Allen z jej książki pt. Cake. Odkąd ją zakupiłam na warszawskich targach książki kulinarnej, wertuję prawie codziennie w poszukiwaniu inspiracji...

15.8.13

Bajeczna tarta ze śliwkami

Bajeczna tarta ze śliwkami
Śliwki i kruche ciasto to para wprost idealna, nieprawdaż?
To moje pierwsze ciasto z tymi owocami w tegorocznym sezonie  i na pewno nie ostatnie. Nie jestem wielką fanką jedzenia śliwek tak po prostu, na surowo. Za to w wypiekach je uwielbiam! Pieczone, gdy wypłynie z nich sok, nabierają zachwycającego smaku i aromatu...
Tarta smakuje tak bajecznie, jak i wygląda. Bardzo polecam!

PS. W ciągu trzech dni piekłam ją dwa razy i to z podwójnej ilości składników - to chyba o czymś świadczy;)

10.8.13

Gigantyczne ciacha podwójnie owsiane

Gigantyczne ciacha podwójnie owsiane
Kolejne ciastka owsiane na Cukrach Prostych. Tym razem z: rodzynkami, mleczną czekoladą, miodem i siemieniem lnianym. Mąkę pszenną zastąpiłam owsianą - dlatego też są "podwójnie owsiane". A gotową masę nakładałam na blachę łyżką do lodów, więc wyszły nie ciasteczka a gigantyczne ciacha;) Pyszne, sycące, słodkie, z chrupiącymi brzegami i miękkim środkiem (choć niezbyt fotogeniczne)...

7.8.13

Na ochłodę: sorbet morelowy!

Na ochłodę: sorbet morelowy!
Gorące lato w mieście, my na ósmym piętrze
w betonowej klatce gęste jest powietrze
(...)
W chodnikowe płyty wbite słońca promienie
Beton połyka ciepło, my marzymy o ulewie

W taki upał tylko piosenka Vespy chodzi mi po głowie. Na pewno nie marzę o tym, żeby stać przy gorącym piekarniku i piec. Tylko lody i sorbety.

3.8.13

Galette - cudo z moralami

Galette - cudo z moralami
Galette (zwane po polsku rustykalną tartą) to moje nowe odkrycie, które mnie po prostu zachwyciło! Sam wygląd powala, nie mówiąc już o cudownym smaku.  Wystarczy rozwałkować schłodzone kruche ciasto na kształt koła, na środku ułożyć dowolne owoce (choć możliwa jest też wersja na słono), zawinąć brzegi i już! Jeden z cudownych pomysłów z kuchni francuskiej. Moim zdaniem to o wiele ciekawszy sposób na podanie kruchego ciasta niż tradycyjna tarta z formy.

Moje pierwsze (choć nie wiem, czy to na pewno rodzaj nijaki) galette postanowiłam upiec z morelami, których intensywnie pomarańczowe połówki, przepięknie wyglądają zawinięte w kruche ciasto posypane chrupiącym cukrem trzcinowym. Zapomniałam tylko, że pod wpływem temperatury owoce się kurczą - następnym razem dodam ich więcej, żeby nie było pustych dziur. Gorąco polecam! To cudo robi się raz-dwa i nie zawiera jajek.

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger