25.6.13

Kruche ciasto z rabarbarem nr 2

Kruche ciasto z rabarbarem nr 2
Drugi pomysł na ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie - poprzedni tutaj. Tym razem również zamarynowałam łodygi, choć nie jest to wcale konieczne. Jeśli ktoś nie ma octu balsamicznego, można po prostu ok. 15 min. przed robieniem ciasta, posypać rabarbar cukrem, żeby puścił sok. Na kruche ciasto wykorzystałam przepis Rachel Allen (z mojego magicznego zeszytu), której wszystkie receptury są zawsze trafione.
Ciasto wyszło bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis, póki jest jeszcze rabarbar:)

19.6.13

Cukry Proste radzą: jak zamrozić rabarbar

Cukry Proste radzą: jak zamrozić rabarbar
Uwielbiacie rabarbar i chcielibyście cieszyć się jego smakiem przez cały rok? Wystarczy go zamrozić! Trzeba się jednak spieszyć, ponieważ sezon na to warzywo powoli dobiega końca. Nie jest łatwo kupić jeszcze ładne, grube i twarde łodygi (pani w sklepie powiedziała, że tylko takie się nadają do mrożenia). Ja zanim takie znalazłam, odwiedziłam chyba z pięć warzywniaków - ale na szczęście udało się. Cztery kilogramy rabarbaru siedzi już w zamrażarce:)

12.6.13

Sernik, w którym się zakochasz!

Sernik, w którym się zakochasz!
Sernik idealny. Nie za lekki i nie za ciężki. Z kawałkami białej czekolady oraz malinami i borówką. Na spodzie z pokruszonych ciastek Digestive. Kremowy i aksamitny. Zawsze wychodzi. Nigdy nie opada. Jest bardzo prosty do wykonania, a jego smak zachwyci każdego.

Przepis pochodzi z bloga prawdziwej mistrzyni serników, czyli White Plate. Podobno wyszedł Lisce przez przypadek, w czasie tygodnia bez zakupów. Ach, żeby mi takie delicje wychodziły zupełnie przez przypadek!
 
Naprawdę polecam - zakochacie się w nim od pierwszego kęsa:) I na pewno nieraz usłyszycie To najlepszy sernik, jaki jadłam/em w życiu.

6.6.13

Ciasto z marynowanym rabarbarem i kruszonką

Ciasto z marynowanym rabarbarem i kruszonką
Sezon na rabarbar wciąż trwa. Ciekawe, jak długo jeszcze?
Ten przepis zaintrygował mnie, ponieważ według niego, rabarbar trzeba marynować przez noc w occie balsamicznym. Efektem tego jest bardzo interesujący, lekko cierpki posmak. A do tego wszystkiego - smaczne kruche ciasto. No i cudownie maślana kruszonka. Nie dodałam do niej migdałów i zwiększyłam znacząco ilość cukru (10 g to chyba błąd w druku?), dzięki czemu jej słodycz zrównoważyła kwaśność rabarbaru.

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger