29.4.13

Toscakaka - obłędne skandynawskie ciasto

Toscakaka - obłędne skandynawskie ciasto
Toscakaka to ucierane ciasto z migdałami w karmelu, w którym można zakochać się od pierwszego kęsa! Mimo że jest raczej płaskie, jest lekkie, sycące i wilgotne dzięki maślance. Chrupiąca pralina to prawdziwa pychota - szczypta soli sprawia, że karmel jest słodki i słony zarazem. 
Ciasto wygląda bardzo elegancko - jak z najlepszej cukierni, więc to idealne zwieńczenie obiadu z przyjaciółmi.
Jest tak smaczne, że warto upiec od razu dwa;)
 

21.4.13

Sernik z mango na migdałowym spodzie

Sernik z mango na migdałowym spodzie
Gdy tylko zobaczyłam przepis na ten sernik u Liski, która jest specjalistką od serników właśnie, wiedziałam, że muszę go jak najszybciej wypróbować. Urodziny brata to dobra ku temu okazja, a co!
 
Ciasto wyszło - cytując gości - bardzo wilgotne, orzeźwiające i z grudkami jak za dawnych lat. I chyba smakowało, skoro było aż tyle dokładek. Spód z karmelizowanych migdałów to świetny pomysł warty zapamiętania. A słoneczny smak mango kojarzy mi się z cudownymi wakacjami w tropikach... Więc jeśli ktoś ma ochotę popodróżować trochę w wyobraźni i przenieść się gdzieś daleko na plażowy leżak, to bardzo polecam ten sernik! A chyba każdemu się to przyda po tej przydługiej zimie.

12.4.13

Ciężkie (?) ciasto czekoladowe Nigelli

Ciężkie (?) ciasto czekoladowe Nigelli
12 kwietnia to Światowy Dzień Czekolady. To wspaniałe święto postanowiłam uczcić ciastem czekoladowym Nigelli Lawson, której programy kulinarne wręcz ubóstwiam.

Przepis, który pochodzi z książki Jak być domową boginią. Wypieki i przysmaki kojące duszę, nie jest jednak idealny. Ciasto nazwane jest "ciężkim", choć moim zdanie wcale takie nie jest - próbowałam o wiele cięższe. Autorka przekonuje także, ze jego aromatyczna czekoladowa intensywność oszołomi każdego. Cóż... I tu kolejne zaskoczenie - jak 1 tabliczka czekolady ma wywołać aż taką eksplozję smaku? Kolejna sprawa to ilość cukru użyta w przepisie - aż 375 g.

Mimo kilku mankamentów, ciasto jest smaczne (choć jak na Nigellę, to jest to lekkie rozczarowanie). Przez to, że jest wilgotne i maziste w środku (przed upieczeniem jest wręcz płynne), idealnie komponuje się z lodami lub sosem malinowym.


7.4.13

Śniadaniowy omlet owsiany

Śniadaniowy omlet owsiany
Śniadanie na słono czy na słodko? Ja zdecydowanie wolę opcję drugą.

Owsiany omlet z rodzynkami i miodem to idealna propozycja na zdrowe śniadanie.  Mąka owsiana jest bogata w: błonnik, wapń, fosfor, żelazo, jod, witaminy z grupy B i witaminę E, a także w łatwo przyswajalne tłuszcze i proteiny. Rodzynki i miód również są źródłem wielu składników odżywczych.

6.4.13

Brioszki palce lizać!

Brioszki palce lizać!
Dziś po raz pierwszy przekonałam się, jak niezbyt jasno wyjaśnione przygotowanie przepisu, może wszystko popsuć i doprowadzić do wyrzucenia nieskończonego nawet ciasta. Miała być chałka z nowego przepisu (poprzedni tutaj), ale niestety wylądowała w koszu na śmieci. No cóż, zdarza się...

Niezrażona porażką, postanowiłam wykorzystać pozostałe drożdże i upiec brioszki.  Przepis na nie już od dawna chciałam wypróbować.
Bułeczki, które zrobiłam w foremkach do muffinów,  wyszły naprawdę rewelacyjne! Puszyste, maślane i odpowiednio słodkie. Idealne do dżemu, miodu albo po prostu do filiżanki herbaty.

Na pewno będę wracać do tego przepisu nieraz.

4.4.13

Ciasteczka imbirowe na niepogodę

Ciasteczka imbirowe na niepogodę
To, co dzieje się za oknami chyba nie wymaga komentarza. Nawet pogoda w tym kraju zwariowała, a niekorzystny biomet wpływa na samopoczucie (pozdrawiam wszystkich meteopatów, którzy cierpią tak samo jak ja!). Ponieważ ta "piękna zima tej wiosny" raczej nie zachęca do aktywnego życia, warto zrobić sobie małą przyjemność i upiec pyszne i zdrowe ciasteczka imbirowe.
Imbir ma wiele właściwości leczniczych. Nie tylko rozgrzewa i skutecznie wspiera walkę z przeziębieniem, ale także pomaga przy mdłościach i problemach żołądkowych.   
 
Ciasteczka imbirowe, czyli gingersnaps są kruche z zewnątrz i trochę ciągnące w środku. Ostrość imbiru przełamana jest słodyczą cukru i miodu, dlatego maja bardzo ciekawy smak.
 
 

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger