27.3.13

Szybki mazurek kajmakowy

Szybki mazurek kajmakowy
Wielkanoc już tuż-tuż. Czy przedświąteczna gorączka już się rozpoczęła? Mnie w tym roku omija całe to zakupowe szaleństwo, ponieważ wybywam ze swoją cudowną rodzinką w góry i niczym nie muszę się przejmować. Mimo to nie mogłam sobie odmówić upieczenia kolejnego świątecznego ciasta.

Mazurek ten jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Jest to wersja dla zapracowanych lub leniwych, dla których użycie gotowej masy kajmakowej nie jest jakimś straszliwym kulinarnym grzechem. Sam spód jest kruchy i maślany. Ciasta nie trzeba zagniatać rękami, mikser zrobi to za nas w kilka minut. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.


24.3.13

Uzależniające ciasteczka owsiane

Uzależniające ciasteczka owsiane
Nadszedł czas na pierwsze ciasteczka na tym blogu. Postanowiłam zacząć od owsianych, na które miałam wielką ochotę. Skorzystałam z przepisu Marthy Stewart, od której programu telewizyjnego byłam swego czasu uzależniona. No bo przecież pokazywane przez nią 99 sposobów na zapakowanie prezentu gwiazdkowego itd. jest takie fascynujące!
Te ciasteczka są zupełnie niepodobne do uwielbianych chyba przez wszystkich San Złotokłosych, które można kupić w sklepie. Nie są chrupiące a miękkie. Rodzynki i kawałki czekolady sprawiają, że są jeszcze lepsze.
Naprawdę ciężko im się oprzeć. Miały starczyć na cały tydzień, a zniknęły po jednym dniu - co chwilę ktoś podkradał je z blachy.
Plus są bardzo proste do wykonania.

17.3.13

Babka piaskowa Ewy Wachowicz

Babka piaskowa Ewy Wachowicz
Programy kulinarne Ewy Wachowicz zdecydowanie nie należą do moich ulubionych, ale z ciekawości postanowiłam sprawdzić jej przepis na babkę piaskową. Ciasto wyszło smaczne, ale dosyć suche (choć czy nie w taki właśnie sposób objawia się ta "piaskowość"?). Z filiżanką dobrej herbaty smakuje o wiele lepiej.

13.3.13

Babka drożdżowa Magdy Gessler

Babka drożdżowa Magdy Gessler
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego pora przetestować kilka przepisów na świąteczne wypieki.

Ciasto drożdżowe to specjalność mojej Babci. Do tej pory nikt inny nie odważył się go upiec. Aż do teraz... Moja babka wyszła puszysta i bardzo smaczna. Choć babcinej wersji i tak nic nie jest w stanie przebić.


7.3.13

Chałka

Chałka
Chałka z masłem i miodem po leżakowaniu to jedno z miłych wspomnień z przedszkola. Dla odwrócenia uwagi od dzisiejszego złego samopoczucia, postanowiłam przywrócić smak dzieciństwa i po raz pierwszy w życiu upiec tę słodką bułkę.

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger