28.2.13

Chlebek baaardzo bananowy

Chlebek baaardzo bananowy

Podobno banany to ulubione owoce Polaków - każdy z nas zjada ich 5 kg rocznie. W takim razie, to ciasto też powinno mieć rzeszę amatorów. Jest intensywnie bananowe i wilgotne. Kawałki czekolady, rozpuszczone w środku, dodatkowo podbijają smak.
Choć długo pozostaje świeże, ciężko się o tym przekonać, bo znika w mgnieniu oka! A robi się je równie szybko.
Może wygląd chlebka nie jest zbyt zachęcający, ale jego obłędny smak wszystko rekompensuje.

24.2.13

Słodkie smaki Barcelony

Słodkie smaki Barcelony
Czy jest ktoś, kto po obejrzeniu Vicky Cristina Barcelona lub Smaku życia nie chciał pojechać do Barcelony? Mnie się w końcu udało w te ferie.
To miasto zachwyca nie tylko kolorową architekturą Gaudiego, fantazyjnymi dziełami Miró czy olbrzymim stadionem piłkarskim Camp Nou, ale także bogactwem kulinarnych zakątków, również tych ze słodkościami.

21.2.13

Magdalenki Mary Berry

Magdalenki Mary Berry
Marcel Proust w powieści pt. W stronę Swanna tak opisał rozkosz płynącą ze spróbowania magdelenek:
(...) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość złudna (...).  

Uwielbiam magdalenki, tak samo jak Proust, odkąd ich tylko spróbowałam. Dlatego właśnie postanowiłam poszukać idealnego przepisu na te ciastka w kształcie muszli.

15.2.13

Muffiny kokosowe

Muffiny kokosowe
Zima nie chce sobie pójść, a ja potrzebowałam jakiegoś słonecznego smaku. Właśnie kokos kojarzy mi się z latem i wakacjami.

2.2.13

Szarlotka w kratkę

Szarlotka w kratkę
Mój pierwszy wpis. Mój pierwszy przepis. Moja pierwsza szarlotka.

Pieczenie to jedna z niewielu rzeczy, które ostatnio sprawiają mi przyjemność. Przynosi spokój, wielki spokój. Straszny banał, wiem.


Postanowiłam zacząć swoją przygodę z blogiem od szarlotki. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy sama jej nie piekłam.
Ten przepis powstał w mojej głowie z pomieszania wielu innych. Marzyło mi się takie ciasto, jak z amerykańskich filmów i bajek, w których idealna pani domu (w perłach i spódnicy z koła), wyjmuje je z piekarnika i stawia na parapecie, aby ostygło przed powrotem męża z pracy...
Jak na pierwszą szarlotkę w życiu - wyszła calkiem nieźle. Najlepiej smakuje, gdy ostygnie. Choć może nie na parapecie, w taki deszczowy dzień jak dzisiejszy.
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger